Att köpa en trädgårdstomte kan ibland vara svårt.
Det är en del man ska tänka igenom när man ska välja en trädgårdstomte, om nu man är säker på att det är just trädgårdstomte som kommer uppfylla målet.
Åter till ämnet.

Först och främst ska man välja materialet som trädgårdstomte ska vara tillverkad i.

Det finns lite olika material och begrepp att välja emellan.

Här är de vanligaste material:
Polystyren eller även kallat polyester eller polystone – den vanligaste material vid tillverkning av de flesta mindre figurer och därmed trädgårdstomtar.
Sådana figurer är ganska lätta och har tunna lager av en amorf termoplast vilket är ganska ömtålig men när det gäller pris är det allra billigaste.
Betong eller cement – självklara kraftiga och lång varande figurer och trädgårdstomtar, väldig liten tillgång av trädgårdstomter gjorda just i betong.
Ska man satsa på något ordentlig som ska hålla i många, många år kan man tänka över att betala lite mer och välja trädgårdstomte i betong istället.
Laminat – i visa begrepp även fiberglass då man brukar blanda laminat med fiberglass med att få en stark masa. Det är näst starkast material som man brukar tillverka figurer samt trädgårdstomtar i. En balans för livlig dekoration och bekvämlig för plånboken.
Terrakotta – inget annat än bränt jord/lera, denna tillverkningsmaterial är känts sedan antiken men blev ersatt med polystyren. Det finns fortfarande liten utbud av figurer och trädgårdstomtar på marknaden gjorda i det materialet.
Andra material – man kan stötta på trädgårdstomtar i andra material eller på trädgårdstomtar där de inte specificerar tillverkningsmaterialet.
De andra material har oftast någon blandning av polystyren eller terrakotta.

För det andra, efter man har valt det materialet som trädgårdstomte ska vara tillverkad i bör man fundera på om det stället man ska fylla tomrummet är ett rätt ställe. Huvudsaken med alla figurer där även trädgårdstomte tillhör är att de ska utföra en dekorering av platsen. Det gäller då att det plats som ska fyllas är väl synligt och att det är ett ljust ställe. Det behöver inte vara någon direkt solljus, det är inte heller rekommenderad på visa tillverkningsmaterial då färgen får högre stryk. Platsen ska vara tillräcklig stor eller tillräckligt liten, eller tvärt om, trädgårdstomten ska vara tillräckligt stor eller tillräckligt liten så att man behåller en vis distans till omgivningen. I allmänheten ska trädgårdstomtar kunna brukas utomhus men det finns numera trädgårdstomtar som man bör kanske kalla för bara tomtar som passar inomhus likaväl.

Det tredje och därmed sista, handla! Men inte så fort. Tänka på att välja rätt butik när du ska handla trädgårdstomtar. En butik som säljer i princip bara figurer och trädgårdstomtar lär bli en bättre källa till inköpet än en butik som har en blandning av allt möjligt. Varför? En enkel anledning, kunskap inom sin bransch och sortiment. Ju mer man handskas med en vis produkt ju mer man kan om det. Så är det (ta t.ex. en bilmekaniker. han är duktig på bilar men kanske inte lika bra inom byggbranschen). Ni kan köpa trädgårdstomte på figurgrossisten.se. Vi rekommenderar dem då vi tycker att de är duktiga inom det här området. De har ett brett utbud och förmånliga villkor när det gäller eventuell reklamation och garanti.